Húsvét története

Kaptam megosztom

Mit jelent számunkra HÚSVÉT Ünnepe?

A keresztény egyház 325-ben az első niceai zsinaton döntött úgy, hogy minden évben, a tavaszi napéjegyenlőséget követő első holdtölte utáni első vasárnap ünnepeljük húsvét vasárnapját.

A húsvéti ünnepi időszak nyár elejéig tart. Előkészületi ideje a nagyböjt, vége a pünkösd. Az elnevezés utalhat arra is, hogy a böjti időszak után ekkor újra lehet húst magunkhoz venni.

Húsvét vasárnap: e naphoz tartozik az ételszentelés hagyománya.

Húsvét hétfője: a locsolkodás, a víz megtisztító, megújuló erejébe vetett hit.

Húsvét ünnepe a tavasz kezdetéhez kapcsolódik.

Húsvét a termékenység ünnepe is, amely segítségével az emberek a bő termést, háziállatok szaporulatát kívánták. Így kötődik a nyúl a tojáshoz, mivel a nyúl az egyik legszaporább állat, a tojás pedig az élet ígéretét hordozza magában.

A vallási ünnepen kívül is a tavaszvárás és a tavasz eljövetelének az ünnepe, amelyet a Hold állásának megfelelően tartanak.

A húsvét egybeesik a tavaszi napéjegyenlőség idején tartott termékenységi ünnepekkel is, melynek ugyanúgy elemei a feltámadás és az újjászületés is.

A természeti népeknél az újjászületést és a termékenység ünnepét is az év ezen időszakában tartották, és tartják.

Ezek a rítusok az ősi termékenység varázsló szertartásokban gyökereznek.

A hagyományok jelentős része nem épült be a keresztény vallás ünnepi rítusaiba, hanem azzal párhuzamosan a közösségek ünnepi szokásaiként maradtak fent.

barkaszentelés: a virágvasárnapot megelőző szombaton a gyerekek barkát szednek. A szentelt barkának baj és ármány elhárító szerepe van.

Nagypénteken a víz, mint őselem mágikus erejére utal, pl. a rituális mosakodások, mely baj elűző szereppel bírt.

Nagyszombat reggelén a másik őselemet, a tüzet tisztelték.

A feltámadás napja húsvét vasárnap. E napon a napfelkeltét egy magaslat tetején várták. A felkelő nap az újjáéledő természet, a rügyfakadás, az újjászületés jelképe is ezen a napon.

 

http://www.piroskata.hu

Kép

2 Comments

  1. Köszönöm Kata ezt a népi hagyományőrző ünnepnek az ismertetését. Ugyan én szépnek tartom, de nem a legfontosabbnak. Számomra Jézus Krisztus feltámadása és az értünk történő megváltás a halálból fontosabb üzenet. Sajnos, hogy sokan inkább a tavasz-várást helyezik előtérbe, pedig nem volna szabad Jézus életének a feláldozását és a halálból való kiszabadulását, és a feltámadását elfelejtenünk. Úgy gondolom, hogy inkább ezt kell ünnepelnünk. Áldott Húsvéti Ünnepeket Kívánok Neked. Marcsi

Hozzászólás